Důležitost živočišných bílkovin (Andy)

Než přejdeme k významu a zdrojům bílkovin v potravě, měli bychom si nejprve objasnit pojem bílkoviny.

Bílkoviny patří spolu se sacharidy a tuky mezi makroživiny, což jsou látky, ze kterých naše tělo přijímá energii. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem živých organismů a tělo je využívá jako stavební látky pro vznik tkání, enzymů a hormonů. V našem těle se vyskytují v mnoha formách (např. ve svalech, v červených krvinkách, v některých hormonech, nebo se podílejí na imunitě). Základem bílkovin jsou aminokyseliny. Některé aminokyseliny si tělo nedokáže vytvořit a jsme závislí na jejich příjmu z potravy. Takové aminokyseliny se nazývají esenciální aminokyseliny. Doporučený příjem bílkovin pro běžnou populaci je 0,8 g/kg tělesné hmotnosti. Zvýšená potřeba bílkovin je u dětí, těhotných a kojících žen a také u seniorů.

Zdroje bílkovin můžeme rozdělit na živočišné a rostlinné. Živočišné bílkoviny patří mezi plnohodnotné zdroje bílkovin, ale jejich nevýhodou může být vysoký obsah tuku, případně cholesterolu. Rostlinné zdroje bílkovin (kterým se budeme podrobněji věnovat v příštím článku) nejsou tak dobře pro tělo využitelné jak živočišné, ale určitě bychom je měli do jídelníčku zařazovat, jelikož společně s nimi přijmeme velké množství vitamínů, minerálních látek nebo vlákniny.

Jako hlavní zdroj živočišných bílkovin napadne většinu z nás maso. Maso patří mezi nejčastější zdroje živočišných bílkovin. Pokud se podíváme na samotné složení masa, tak nejkvalitnější je svíčková a hovězí zadní, které jsou zároveň bohatým zdrojem železa a vitaminu B12. Z pohledu minimalizace přijatého tuku se jeví jako nejvhodnější varianta kuřecí nebo krůtí prsa. Určitě bychom neměli zapomínat na ryby jako je losos, tuňák nebo pstruh a pravidelně je zařazovat do jídelníčku (alespoň 1-2 x týdně).

Dalším významným zdrojem živočišných bílkovin jsou mléčné produkty. Mimo jiné jsou zároveň výborným zdrojem vitamínů A, D a vápníků, který má díky přítomnosti vitaminu D vysokou vstřebatelnost.

Mezi mléčné výrobky patří mléko, sýry, jogurty, tvarohy, kefíry, acidofilní mléka nebo skyr. Možná je pro vás skyr neznámá potravina. Na českém trhu je necelých pět let a patří mezi výborné zdroje bílkovin s minimálním obsahem sacharidů a tuků. V jídelníčku bychom neměli zapomínat na zakysané výrobky. Převážně acidofilní mléka a kefíry obsahují bakterie mléčného kvašení, které pozitivně ovlivňují správnou funkci střev.

V neposlední řadě bychom neměli zapomenout na vejce. Z výživového hlediska jsou nejvhodnější variantou vejce z domácího chovu.

Naše tipy:

  • Sepište si potraviny, které jste zkonzumovali uplynulý den a vypište zdroje živočišných bílkovin. V ideálním případě byste měli mít zdroj živočišných bílkovin alespoň 2-3 x denně.
  • Při výběru masa se zaměřte na libové maso (bez velkého množství tuku).
  • Do jídelníčku zařaďte alespoň 2x týdně ryby.
  • Vyzkoušejte na svačinu skyr nebo kefír.

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.